Ποιές τροφές πρέπει να αποφεύγουμε, γιατί αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου...
Kapitol Planet :: ΕΙΔΗΣΕΙΣ :: Διεθνή:
Σελίδα 1 από 1 • Μοιραστείτε
Ποιές τροφές πρέπει να αποφεύγουμε, γιατί αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου...
Η διατροφή μας περιλαμβάνει χιλιάδες διαφορετικά θρεπτικά συστατικά και χημικές ουσίες. Μερικά από αυτά έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, ενώ άλλα έχει αποδειχθεί πως αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου.
Υπάρχουν περισσότεροι από 200 τύπους καρκίνου. Έτσι, η μελέτη των επιδράσεων της διατροφής σε καθέναν από αυτούς αποδεικνύεται εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία.
Οι επιστημονικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα έχουν υποδείξει ορισμένες τροφές που συμβάλλουν στην εκδήλωση του καρκίνου.
1. Αλκοόλ
Περίπου το 4% όλων των καρκίνων συνδέεται άμεσα με την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ. Ο καρκίνος του στόματος, ο καρκίνος του ήπατος, ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του εντέρου και ο καρκίνος στο λαιμό είναι μερικοί από αυτούς. Ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ – ένα με δύο ποτήρια την ημέρα – αυξάνει τον κίνδυνο.
2. Κόκκινο κρέας και αλλαντικά
Ο καρκίνος του στομάχου και ο καρκίνος του εντέρου εκδηλώνονται συχνότερα σε άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος ή επεξεργασμένου κρέατος. Ο τρόπος μαγειρέματος μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου. Όταν το κρέας και τα αλλαντικά μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες, απελευθερώνονται καρκινογόνα χημικά. Αυτά τα χημικά προκαλούν βλάβες στα κύτταρα κι έτσι είναι πιο πιθανό να μεταβληθούν σε καρκινικά κύτταρα.
3. Τηγανητές πατάτες και πατατάκια
Οι μεγάλες ποσότητες μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται ακρυλαμίδιο – βρίσκεται σε αρτοσκευάσματα και τηγανητά – προκαλεί βλάβες στο νευρικό σύστημα και μπορεί να πυροδοτήσει τον καρκίνο. Το χημικό αυτό παράγεται όταν οι τροφές με πολλούς υδατάνθρακες – όπως οι πατάτες, το ρύζι και τα δημητριακά – τηγανίζονται ή ψήνονται.
4. Αλάτι
Η υπερκατανάλωση αλατιού συνδέεται άμεσα με τον καρκίνο του στομάχου. Το αλάτι προκαλεί φλεγμονή στα τοιχώματα του στομάχου κι έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος σχηματισμού καρκινικών όγκων.
Πηγή: trelokouneli.gr
Υπάρχουν περισσότεροι από 200 τύπους καρκίνου. Έτσι, η μελέτη των επιδράσεων της διατροφής σε καθέναν από αυτούς αποδεικνύεται εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία.
Οι επιστημονικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα έχουν υποδείξει ορισμένες τροφές που συμβάλλουν στην εκδήλωση του καρκίνου.
1. Αλκοόλ
Περίπου το 4% όλων των καρκίνων συνδέεται άμεσα με την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ. Ο καρκίνος του στόματος, ο καρκίνος του ήπατος, ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του εντέρου και ο καρκίνος στο λαιμό είναι μερικοί από αυτούς. Ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ – ένα με δύο ποτήρια την ημέρα – αυξάνει τον κίνδυνο.
2. Κόκκινο κρέας και αλλαντικά
Ο καρκίνος του στομάχου και ο καρκίνος του εντέρου εκδηλώνονται συχνότερα σε άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος ή επεξεργασμένου κρέατος. Ο τρόπος μαγειρέματος μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου. Όταν το κρέας και τα αλλαντικά μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες, απελευθερώνονται καρκινογόνα χημικά. Αυτά τα χημικά προκαλούν βλάβες στα κύτταρα κι έτσι είναι πιο πιθανό να μεταβληθούν σε καρκινικά κύτταρα.
3. Τηγανητές πατάτες και πατατάκια
Οι μεγάλες ποσότητες μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται ακρυλαμίδιο – βρίσκεται σε αρτοσκευάσματα και τηγανητά – προκαλεί βλάβες στο νευρικό σύστημα και μπορεί να πυροδοτήσει τον καρκίνο. Το χημικό αυτό παράγεται όταν οι τροφές με πολλούς υδατάνθρακες – όπως οι πατάτες, το ρύζι και τα δημητριακά – τηγανίζονται ή ψήνονται.
4. Αλάτι
Η υπερκατανάλωση αλατιού συνδέεται άμεσα με τον καρκίνο του στομάχου. Το αλάτι προκαλεί φλεγμονή στα τοιχώματα του στομάχου κι έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος σχηματισμού καρκινικών όγκων.
Πηγή: trelokouneli.gr
LEFTERIS- ★
- Εμφάνιση Προφίλ
Παρόμοια θέματα
» Πέντε γονίδια αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής εκδήλωσης Covid-19
» Δυσοσμία από τον ιδρώτα : Ποιες τροφές την αυξάνουν
» Έμφραγμα: Ποιες τροφές μειώνουν τον κίνδυνο κατά 80%
» Έμφραγμα: Ποιες τροφές μειώνουν τον κίνδυνο κατά 80%
» Εκατοντάδες χημικά, πολλά στα καταναλωτικά προϊόντα, μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού
» Δυσοσμία από τον ιδρώτα : Ποιες τροφές την αυξάνουν
» Έμφραγμα: Ποιες τροφές μειώνουν τον κίνδυνο κατά 80%
» Έμφραγμα: Ποιες τροφές μειώνουν τον κίνδυνο κατά 80%
» Εκατοντάδες χημικά, πολλά στα καταναλωτικά προϊόντα, μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού
Kapitol Planet :: ΕΙΔΗΣΕΙΣ :: Διεθνή:
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Σήμερα στις 6:55 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 26 Νοεμβρίου 2024
Χθες στις 6:22 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 25 Νοεμβρίου 2024
25/11/2024, 6:21 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 24 Νοεμβρίου 2024
24/11/2024, 4:57 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 23 Νοεμβρίου 2024
23/11/2024, 6:28 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 22 Νοεμβρίου 2024
22/11/2024, 6:26 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 21 Νοεμβρίου 2024
21/11/2024, 6:35 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 20 Νοεμβρίου 2024
20/11/2024, 6:15 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 19 Νοεμβρίου 2024
19/11/2024, 6:27 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 18 Νοεμβρίου 2024
18/11/2024, 7:50 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 17 Νοεμβρίου 2024
17/11/2024, 6:29 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 16 Νοεμβρίου 2024
16/11/2024, 8:33 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 15 Νοεμβρίου 2024
15/11/2024, 7:48 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 14 Νοεμβρίου 2024
14/11/2024, 7:43 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 13 Νοεμβρίου 2024
13/11/2024, 6:26 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 12 Νοεμβρίου 2024
12/11/2024, 6:46 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 11 Νοεμβρίου 2024
11/11/2024, 7:44 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 10 Νοεμβρίου 2024
10/11/2024, 8:02 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 9 Νοεμβρίου 2024
9/11/2024, 6:29 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 8 Νοεμβρίου 2024
8/11/2024, 6:09 am από VODAFONE