To πιο σκοτεινό αίνιγμα του Internet!
Σελίδα 1 από 1 • Μοιραστείτε
To πιο σκοτεινό αίνιγμα του Internet!
Διαγωνισμός της CIA για τη στρατολόγηση χάκερ; Μασονική συνωμοσία; Κανείς δεν γνωρίζει ποιος και γιατί επινόησε το Cicada, ούτε ποιο είναι το έπαθλο στο τέλος, όμως πολλοί είναι εκείνοι που προσπάθησαν να λύσουν τον γρίφο. Έναν από τους πιο δύσκολους και απαιτητικούς γρίφους που δημιουργήθηκαν ποτέ στο διαδίκτυο.
Το ονομαζόμενο Cicada 3301 (Τζιτζίκι 3301) εμφανίστηκε για πρώτη φορά της 4 Ιανουαρίου του 2012, μέσα από μια εικόνα, στην γνωστή και περιβόητη ιστοσελίδα 4Chan. Έτσι λοιπόν, μια εικόνα με μαύρο φόντο έγραφε τα εξής:
«Γεια σας. Αναζητάμε πολύ έξυπνους ανθρώπους. Για να τους βρούμε επινοήσαμε ένα τεστ. Υπάρχει ένα κρυμμένο μήνυμα στην εικόνα. Βρείτε το και θα σας οδηγήσει στον δρόμο να μας βρείτε. Ανυπομονούμε να συναντήσουμε τους λίγους που θα φτάσουν μέχρι το τέλος. Καλή τύχη. 3301»
Σύντομα κάποιοι ανακαλύπτουν ότι αν ανοίξουν την εικόνα σε επεξεργαστή κειμένου (ενέργεια που συνήθως εμφανίζει μια ακαταλαβίστικη σειρά αριθμών και γραμμάτων, γνωστή και ως file dump) έρχονται αντιμέτωποι με το εξής:
Η αναφορά στον αρχαίο Ρωμαίο αυτοκράτορα στις τελευταίες σειρές του file dump (βλέπε παραπάνω) παραπέμπει άμεσα στον Κώδικα του Καίσαρα, μια απλή μέθοδο κρυπτογράφησης την οποία εφάρμοζε ο Καίσαρας για να ανταλλάσσει με ασφάλεια μηνύματα. Εφαρμόζοντάς τον στο κρυπτογραφημένο μήνυμα του file dump, οι χρήστες οδηγούνται σε μια διεύθυνση στο internet στην οποία είναι αναρτημένη μια μάλλον κοροϊδευτική εικόνα.
Και αυτό είναι το πρώτο μεγάλο εμπόδιο για τους επίδοξους «κυνηγούς θησαυρού», καθώς η φωτογραφία δεν φαίνεται να περιέχει κανένα χρήσιμο στοιχείο. Κι όμως, το κλειδί κρύβεται στις λέξεις guess και out της φωτογραφίας οι οποίες παραπέμπουν στο λογισμικό Οutguess μέσω το οποίου μπορείς να κρυπτογραφήσεις μηνύματα μέσα σε αρχεία φωτογραφίας.
Το κρυμμένο μήνυμα στην περίπτωση αυτή είναι ένα link για μια υποσελίδα του γνωστού Reddit καθώς και αρκετά ζεύγη αριθμών. Και κάπου εδώ τα πράγματα γίνονται περίπλοκα. Οι χρήστες μπαίνοντας στην υποσελίδα του Reddit βρίσκουν μια σειρά από ακαταλαβίστικα post κειμένου.
Ανάμεσα στα ακατανόητα post βρίσκονται αναρτημένες και δύο φωτογραφίες. Χρησιμοποιώντας ξανά το πρόγραμμα Outguess οι φωτογραφίες αποκαλύπτουν τα εξής μηνύματα:
Το πρώτο καλωσορίζει τους χρήστες στο παιχνίδι ενώ το δεύτερο δίνει μια μικρή βοήθεια για την επίλυση του γρίφου. Παράλληλα και για απόδειξη της γνησιότητας των γρίφων η μυστηριώδης ομάδα εξηγεί ότι θα χρησιμοποιεί ειδική ψηφιακή υπογραφή στα μηνύματα.
Οι επίμονοι παίκτες διαπιστώνουν ότι τα περίεργα σύμβολα στην κορυφή της σελίδας είναι αριθμοί των Μάγιας. Μεταφράζοντάς τα, χρησιμοποιούν το νούμερο ως κλειδί για να αποκρυπτογραφήσουν τα post της υποσελίδας του reddit. Αυτό που προκύπτει είναι ένα ποίημα για τον Βασιλιά Αρθούρο. Εφαρμόζοντας πάνω στο ποίημα τα ζεύγη αριθμών που ήδη έχουν, ο γρίφος επιτέλους λύνεται. Είναι ένας τηλεφωνικός αριθμός!
Οι χρήστες τηλεφωνούν στο νούμερο και τους υποδέχεται ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα στα αγγλικά το οποίο μεταφράζεται ως εξής:
«Μπράβο. Τα έχετε πάει καλά. Υπάρχουν τρεις πρώτοι αριθμοί που σχετίζονται με την αρχική εικόνα. Το 3301 είναι ένας από αυτούς. Θα πρέπει να βρείτε τους άλλους δύο. Πολλαπλασιάστε τους μεταξύ τους και προσθέστε ένα .com για να βρείτε το επόμενο βήμα. Καλή τύχη. Αντίο.»
Εδώ τα πράγματα είναι σχετικά απλά. Όπως έχουμε μάθει στο σχολείο, πρώτους αριθμούς ονομάζουμε τους αριθμούς των οποίων φυσικός διαιρέτης είναι το 1 και ο εαυτός τους.
Οι διαστάσεις της αρχικής εικόνας η οποία ξεκίνησε το παιχνίδι είναι 509 x 503 pixels. 509, 503 και 3301. Όλοι πρώτοι αριθμοί. Πολλαπλασιάζοντάς τους προκύπτει ο αριθμός 845145127. Με ένα «.com» στο τέλος οι παίκτες είναι έτοιμοι για το επόμενο βήμα.
Το site υποδέχεται τους επισκέπτες με την εικόνα ενός τζιτζικιού και μια αντίστροφη μέτρηση. Με την χρήση του Outguess προκύπτει το εξής μήνυμα από την εικόνα: «Τα έχετε πάει καλά για να φτάσετε εδώ. Η υπομονή είναι αρετή. Επιστρέψτε την Δευτέρα 12 Ιανουαρίου στις 17:00.» Το site ανανεώνεται όντως όπως είχαν υποσχεθεί και αυτό που συμβαίνει αλλάζει εντελώς τους όρους του παιχνιδιού.
Στην ιστοσελίδα πλέον υπάρχουν, κάτω από την εικόνα, συντεταγμένες που παραπέμπουν σε διάφορα σημεία διασκορπισμένα σε όλη την γη. Και κάπως έτσι όλα ανατρέπονται. Μέχρι τώρα όλο αυτό το παιχνίδι θα μπορούσε να είναι μια καλοστημένη φάρσα ενός μοναχικού αργόσχολου τύπου ο οποίος διασκεδάζει πίσω από την οθόνη του υπολογιστή του.
Τώρα όμως με το επόμενο στοιχείο να βρίσκεται σε διάφορα μέρη του πλανήτη, από την Βαρσοβία έως την Νέα Ορλεάνη και από την Αυστραλία έως την Γαλλία, οι παίκτες καταλαβαίνουν ότι έχουν να κάνουν με μια παγκόσμια οργάνωση πολύ έξυπνων και μυστικοπαθών ανθρώπων.
Όπως αποδεικνύεται, στις συγκεκριμένες συντεταγμένες υπάρχει ένας στύλος πάνω στον οποίο βρίσκεται κολλημένη μια αφίσα με το γνωστό πλέον τζιτζίκι, σύμβολο της οργάνωσης, καθώς και ένα QR CODE.
Τα QR CODES οδηγούν σε δύο διαφορετικά μηνύματα κρυμμένα μέσα σε εικόνες. Προφανώς και αυτά τα μηνύματα είναι με την σειρά τους γρίφοι. Η μορφή τους έχει κάπως έτσι: Στην αρχή υπάρχει μια περιγραφή ενός βιβλίου την ταυτότητα του οποίου πρέπει να μαντέψεις. Έπειτα ακολουθούν οι γνωστοί πια κώδικες κειμένου που αποτελούν το κλειδί για την λύση. Τέλος υπάρχει και μια προειδοποίηση προς όσους έχουν μέχρι τώρα δημοσιοποιήσει την προσπάθειά τους.
«Έχετε αποκαλύψει πολλά. Θέλουμε τους καλύτερους και όχι ακολούθους. Γι’ αυτό μόνοι λίγοι από τους πρώτους θα λάβουν το βραβείο. Καλή τύχη.»
Ύστερα από αρκετή αναζήτηση, οι χρήστες ανακαλύπτουν ότι ο ένας γρίφος αναφέρεται στο ποίημα Agrippa του πατέρα της cyber punk λογοτεχνίας, William Gibson. Με εφαρμογή του κώδικα κειμένων προκύπτει ένα link το οποίο ανήκει στο TOR (The Onion Router), ένα εναλλακτικό δίκτυο το οποίο προσφέρει πλήρη ανωνυμία.
Βρισκόμαστε πλέον στην σκοτεινή πλευρά του internet, στην καρδιά του TOR network. Το μήνυμα στην σελίδα ζητάει από τους χρήστες να φτιάξουν ένα νέο λογαριασμό email και να τον συμπληρώσουν στην φόρμα που υπάρχει. Στο email τους λαμβάνουν ένα μοναδικό αριθμό μέσω του οποίου αποκτούν πρόσβαση σε ατομική σελίδα. Εκεί τους περιμένει (τι έκπληξη!) άλλο ένα παζλ αυτή τη φορά εντελώς εξατομικευμένο το οποίο απαιτεί μέτριες γνώσεις αποκρυπτογράφησης.
Έχοντας φτάσει σε αυτό το προχωρημένο σημείο οι περισσότεροι τα καταφέρνουν σχετικά εύκολα και γράφουν την απάντηση στην ειδική φόρμα. Λίγο μετά έρχεται μέσω email αυτό που αποδείχτηκε πως ήταν ο τελευταίος -και πιο δύσκολος- γρίφος. Μέσα στο email βρίσκονται δύο αρχεία ήχου σε μορφή MIDI. Το ένα αρχείο είναι εξατομικευμένο ενώ το άλλο κοινό για όλους.
Οι χρήστες χρειάζεται να μετατρέψουν τους μουσικούς τόνους σε γράμματα για να ανακαλύψουν τι κρύβεται. Από το ένα αρχείο τελικά προκύπτουν 5 λέξεις διαφορετικές για τον καθένα που έχει φτάσει ως εδώ και από το άλλο ένα συγχαρητήριο μήνυμα καθώς και λεπτομέρειες για το πώς θα χρησιμοποιήσουν τις λέξεις για να στείλουν μήνυμα στην οργάνωση που να αποδεικνύει ότι τα καταφέρανε μέχρι το τέλος.
Λίγες μέρες μετά, αυτοί οι λίγοι εκλεκτοί λαμβάνουν το τελικό email το οποίο μας δίνει επιτέλους πληροφορίες για την μυστική ομάδα που δημιούργησε αυτό το περίεργο παιχνίδι.
Συνοπτικά πρόκειται για ένα παγκόσμιο think tank ανθρώπων με κοινούς προβληματισμούς οι οποίοι απαξιώνουν κάθε μορφής προβολής και στηρίζουν με τις δράσεις τους τα δικαιώματα της ιδιωτικότητας, της ανωνυμίας και της ελευθερίας. Αυτή η ομάδα ανθρώπων επιθυμεί να στρατολογήσει και άλλους ανθρώπους με τις ίδιες αντιλήψεις και για τον λόγο αυτό στήθηκε αυτό το παιχνίδι.
Ένα μήνα μετά το τέλος του παιχνιδιού, εμφανίζεται στην υποσελίδα του Reddit το τελευταίο μήνυμα από την ομάδα 3301.
«Βρήκαμε αυτούς που αναζητούσαμε. Αυτό το ταξίδι αναζήτησης που διήρκησε έναν μήνα έφτασε στο τέλος του. Για την ώρα. Σας ευχαριστούμε. Αν δεν τα καταφέρατε θα υπάρξουν και άλλες ευκαιρίες σαν και αυτή.»
Αυτό ήταν το τελευταίο μήνυμα της οργάνωσης. Παράλληλα διάφοροι χρήστες που είχαν καταφέρει να φτάσουν ως το τέλος άρχισαν να σβήνουν τα προφίλ τους και κάθε ψηφιακό τους ίχνος κόβοντας κάθε πρόσβαση με τον digital κόσμο διασφαλίζοντας έτσι την μυστικότητα γύρω από την οργάνωση.
Ενώ στην αρχή υπήρχαν διάφορα δημοσιεύματα κυρίως στον ειδικό τύπο, με το πέρασμα του καιρού η υπόθεση ξεχάστηκε μέχρι που ο δεύτερος γρίφος ήρθε έναν χρόνο αργότερα, τον Ιανουάριο του 2013, με το Cicada να επιστρέφει ακριβώς μια μέρα μετά την προηγούμενη δοκιμασία.
Μια νέα εικόνα λοιπόν ανέβηκε στον πίνακα του 4Chan γράφοντας τα εξής:
«Γεια σας και πάλι. Η έρευνα μας για ευφυής ανθρώπους συνεχίζεται τώρα.»
Η εικόνα για ακόμα μια φορά οδηγούσε σε έναν λαβύρινθο από γρίφους με κλιμάκωση του βαθμού δυσκολίας, των οποίων και πάλι οι λύσεις φαίνονταν να εντοπίζονται σε πραγματικές τοποθεσίες, ενώ ξανά οι «ακόλουθοι» βγήκαν εκτός συναγωνισμού στο τέλος της δοκιμασίας.
Το 2014 η δοκιμασία ήταν ελαφρώς διαφορετική από μια απλή εικόνα στο 4Chan, αυτή τη φορά ήρθε στην επιφάνεια μια δημοσίευση στο Twitter η οποία αναζωπύρωσε τα ένστικτα των αμετανόητων κυνηγών γρίφων, μέσα από μια εικόνα και ένα γνωμικό.
«Γεια σας. Η φώτιση είναι πάνω σας. Το προσκύνημα σας έχει ξεκινήσει. Η διαφώτιση περιμένει.»
Η λύση του συγκεκριμένου γρίφου είχε πολύ περισσότερες απαιτήσεις από τις άλλες χρονιές, καθώς πέρα από μυαλό απαιτούσε και κάποια προγράμματα για την αποκρυπτογράφηση του μηνύματος.
Για ακόμα μια φορά λοιπόν το Cicada έφερε τον πανικό στο διαδίκτυο, πυροδοτώντας αμέτρητες συζητήσεις στα forums. Το βασικό ερώτημα βέβαια είναι ένα: Ποιοι κρύβονται πραγματικά από πίσω; Οι θεωρίες είναι αμέτρητες.
Το Cicada παρουσιάζει ομοιότητες με τον (αρκετά απλούστερο) διαγωνισμό κρυπτογραφίας που διοργανώνει κάθε χρόνο η βρετανική μυστική υπηρεσία GCHQ για να στρατολογήσει χάκερ.
Άλλοι υποψιάζονται ότι το Cicada είναι διαφημιστικό κόλπο, άλλοι πάλι μιλούν για ένα ακόμα «παιχνίδι εναλλακτικής πραγματικότητας» ή ARG.
Σύμφωνα με τον Independent, το όνομα του διαγωνισμού (Τζιτζίκι 3031) δεν είναι παρά μια σαφής αναφορά στους πρώτους αριθμούς. Ορισμένα είδη τζιτζικιών εμφανίζονται κάθε 13 ή 17 χρόνια, που είναι πρώτοι αριθμοί, ενώ και το 3301 είναι πρώτος αριθμός, όπως είναι και το αντίστροφό του, 1033.
Επίσης οι πρώτοι αριθμοί είναι η βάση των αλγόριθμων κρυπτογραφίας που χρησιμοποιούνται στο Διαδίκτυο, καθώς το κλειδί για την αποκρυπτογράφηση των μηνυμάτων είναι το γινόμενο πρώτων αριθμών.
Παρ' όλη την ανωνυμία και το μυστήριο πίσω από όλα αυτά, οι γρίφοι του Cicada έχουν χαρακτηριστεί ως «οι πιο περίτεχνοι και μυστηριώδεις γρίφοι της εποχής του διαδικτύου», ενώ έχουν συμπεριληφθεί στα 5 κορυφαία, παράξενα και άλυτα μυστήρια του διαδικτύου. Όπως και να 'χει, η αλήθεια βρίσκεται εκεί έξω. Αρκεί να ξέρεις που να την αναζητήσεις...
Το παρακάτω βίντεο περιέχει ελληνικούς υπότιτλους
Το ονομαζόμενο Cicada 3301 (Τζιτζίκι 3301) εμφανίστηκε για πρώτη φορά της 4 Ιανουαρίου του 2012, μέσα από μια εικόνα, στην γνωστή και περιβόητη ιστοσελίδα 4Chan. Έτσι λοιπόν, μια εικόνα με μαύρο φόντο έγραφε τα εξής:
«Γεια σας. Αναζητάμε πολύ έξυπνους ανθρώπους. Για να τους βρούμε επινοήσαμε ένα τεστ. Υπάρχει ένα κρυμμένο μήνυμα στην εικόνα. Βρείτε το και θα σας οδηγήσει στον δρόμο να μας βρείτε. Ανυπομονούμε να συναντήσουμε τους λίγους που θα φτάσουν μέχρι το τέλος. Καλή τύχη. 3301»
Σύντομα κάποιοι ανακαλύπτουν ότι αν ανοίξουν την εικόνα σε επεξεργαστή κειμένου (ενέργεια που συνήθως εμφανίζει μια ακαταλαβίστικη σειρά αριθμών και γραμμάτων, γνωστή και ως file dump) έρχονται αντιμέτωποι με το εξής:
Η αναφορά στον αρχαίο Ρωμαίο αυτοκράτορα στις τελευταίες σειρές του file dump (βλέπε παραπάνω) παραπέμπει άμεσα στον Κώδικα του Καίσαρα, μια απλή μέθοδο κρυπτογράφησης την οποία εφάρμοζε ο Καίσαρας για να ανταλλάσσει με ασφάλεια μηνύματα. Εφαρμόζοντάς τον στο κρυπτογραφημένο μήνυμα του file dump, οι χρήστες οδηγούνται σε μια διεύθυνση στο internet στην οποία είναι αναρτημένη μια μάλλον κοροϊδευτική εικόνα.
Και αυτό είναι το πρώτο μεγάλο εμπόδιο για τους επίδοξους «κυνηγούς θησαυρού», καθώς η φωτογραφία δεν φαίνεται να περιέχει κανένα χρήσιμο στοιχείο. Κι όμως, το κλειδί κρύβεται στις λέξεις guess και out της φωτογραφίας οι οποίες παραπέμπουν στο λογισμικό Οutguess μέσω το οποίου μπορείς να κρυπτογραφήσεις μηνύματα μέσα σε αρχεία φωτογραφίας.
Το κρυμμένο μήνυμα στην περίπτωση αυτή είναι ένα link για μια υποσελίδα του γνωστού Reddit καθώς και αρκετά ζεύγη αριθμών. Και κάπου εδώ τα πράγματα γίνονται περίπλοκα. Οι χρήστες μπαίνοντας στην υποσελίδα του Reddit βρίσκουν μια σειρά από ακαταλαβίστικα post κειμένου.
Ανάμεσα στα ακατανόητα post βρίσκονται αναρτημένες και δύο φωτογραφίες. Χρησιμοποιώντας ξανά το πρόγραμμα Outguess οι φωτογραφίες αποκαλύπτουν τα εξής μηνύματα:
Το πρώτο καλωσορίζει τους χρήστες στο παιχνίδι ενώ το δεύτερο δίνει μια μικρή βοήθεια για την επίλυση του γρίφου. Παράλληλα και για απόδειξη της γνησιότητας των γρίφων η μυστηριώδης ομάδα εξηγεί ότι θα χρησιμοποιεί ειδική ψηφιακή υπογραφή στα μηνύματα.
Οι επίμονοι παίκτες διαπιστώνουν ότι τα περίεργα σύμβολα στην κορυφή της σελίδας είναι αριθμοί των Μάγιας. Μεταφράζοντάς τα, χρησιμοποιούν το νούμερο ως κλειδί για να αποκρυπτογραφήσουν τα post της υποσελίδας του reddit. Αυτό που προκύπτει είναι ένα ποίημα για τον Βασιλιά Αρθούρο. Εφαρμόζοντας πάνω στο ποίημα τα ζεύγη αριθμών που ήδη έχουν, ο γρίφος επιτέλους λύνεται. Είναι ένας τηλεφωνικός αριθμός!
Οι χρήστες τηλεφωνούν στο νούμερο και τους υποδέχεται ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα στα αγγλικά το οποίο μεταφράζεται ως εξής:
«Μπράβο. Τα έχετε πάει καλά. Υπάρχουν τρεις πρώτοι αριθμοί που σχετίζονται με την αρχική εικόνα. Το 3301 είναι ένας από αυτούς. Θα πρέπει να βρείτε τους άλλους δύο. Πολλαπλασιάστε τους μεταξύ τους και προσθέστε ένα .com για να βρείτε το επόμενο βήμα. Καλή τύχη. Αντίο.»
Εδώ τα πράγματα είναι σχετικά απλά. Όπως έχουμε μάθει στο σχολείο, πρώτους αριθμούς ονομάζουμε τους αριθμούς των οποίων φυσικός διαιρέτης είναι το 1 και ο εαυτός τους.
Οι διαστάσεις της αρχικής εικόνας η οποία ξεκίνησε το παιχνίδι είναι 509 x 503 pixels. 509, 503 και 3301. Όλοι πρώτοι αριθμοί. Πολλαπλασιάζοντάς τους προκύπτει ο αριθμός 845145127. Με ένα «.com» στο τέλος οι παίκτες είναι έτοιμοι για το επόμενο βήμα.
Το site υποδέχεται τους επισκέπτες με την εικόνα ενός τζιτζικιού και μια αντίστροφη μέτρηση. Με την χρήση του Outguess προκύπτει το εξής μήνυμα από την εικόνα: «Τα έχετε πάει καλά για να φτάσετε εδώ. Η υπομονή είναι αρετή. Επιστρέψτε την Δευτέρα 12 Ιανουαρίου στις 17:00.» Το site ανανεώνεται όντως όπως είχαν υποσχεθεί και αυτό που συμβαίνει αλλάζει εντελώς τους όρους του παιχνιδιού.
Στην ιστοσελίδα πλέον υπάρχουν, κάτω από την εικόνα, συντεταγμένες που παραπέμπουν σε διάφορα σημεία διασκορπισμένα σε όλη την γη. Και κάπως έτσι όλα ανατρέπονται. Μέχρι τώρα όλο αυτό το παιχνίδι θα μπορούσε να είναι μια καλοστημένη φάρσα ενός μοναχικού αργόσχολου τύπου ο οποίος διασκεδάζει πίσω από την οθόνη του υπολογιστή του.
Τώρα όμως με το επόμενο στοιχείο να βρίσκεται σε διάφορα μέρη του πλανήτη, από την Βαρσοβία έως την Νέα Ορλεάνη και από την Αυστραλία έως την Γαλλία, οι παίκτες καταλαβαίνουν ότι έχουν να κάνουν με μια παγκόσμια οργάνωση πολύ έξυπνων και μυστικοπαθών ανθρώπων.
Όπως αποδεικνύεται, στις συγκεκριμένες συντεταγμένες υπάρχει ένας στύλος πάνω στον οποίο βρίσκεται κολλημένη μια αφίσα με το γνωστό πλέον τζιτζίκι, σύμβολο της οργάνωσης, καθώς και ένα QR CODE.
Τα QR CODES οδηγούν σε δύο διαφορετικά μηνύματα κρυμμένα μέσα σε εικόνες. Προφανώς και αυτά τα μηνύματα είναι με την σειρά τους γρίφοι. Η μορφή τους έχει κάπως έτσι: Στην αρχή υπάρχει μια περιγραφή ενός βιβλίου την ταυτότητα του οποίου πρέπει να μαντέψεις. Έπειτα ακολουθούν οι γνωστοί πια κώδικες κειμένου που αποτελούν το κλειδί για την λύση. Τέλος υπάρχει και μια προειδοποίηση προς όσους έχουν μέχρι τώρα δημοσιοποιήσει την προσπάθειά τους.
«Έχετε αποκαλύψει πολλά. Θέλουμε τους καλύτερους και όχι ακολούθους. Γι’ αυτό μόνοι λίγοι από τους πρώτους θα λάβουν το βραβείο. Καλή τύχη.»
Ύστερα από αρκετή αναζήτηση, οι χρήστες ανακαλύπτουν ότι ο ένας γρίφος αναφέρεται στο ποίημα Agrippa του πατέρα της cyber punk λογοτεχνίας, William Gibson. Με εφαρμογή του κώδικα κειμένων προκύπτει ένα link το οποίο ανήκει στο TOR (The Onion Router), ένα εναλλακτικό δίκτυο το οποίο προσφέρει πλήρη ανωνυμία.
Βρισκόμαστε πλέον στην σκοτεινή πλευρά του internet, στην καρδιά του TOR network. Το μήνυμα στην σελίδα ζητάει από τους χρήστες να φτιάξουν ένα νέο λογαριασμό email και να τον συμπληρώσουν στην φόρμα που υπάρχει. Στο email τους λαμβάνουν ένα μοναδικό αριθμό μέσω του οποίου αποκτούν πρόσβαση σε ατομική σελίδα. Εκεί τους περιμένει (τι έκπληξη!) άλλο ένα παζλ αυτή τη φορά εντελώς εξατομικευμένο το οποίο απαιτεί μέτριες γνώσεις αποκρυπτογράφησης.
Έχοντας φτάσει σε αυτό το προχωρημένο σημείο οι περισσότεροι τα καταφέρνουν σχετικά εύκολα και γράφουν την απάντηση στην ειδική φόρμα. Λίγο μετά έρχεται μέσω email αυτό που αποδείχτηκε πως ήταν ο τελευταίος -και πιο δύσκολος- γρίφος. Μέσα στο email βρίσκονται δύο αρχεία ήχου σε μορφή MIDI. Το ένα αρχείο είναι εξατομικευμένο ενώ το άλλο κοινό για όλους.
Οι χρήστες χρειάζεται να μετατρέψουν τους μουσικούς τόνους σε γράμματα για να ανακαλύψουν τι κρύβεται. Από το ένα αρχείο τελικά προκύπτουν 5 λέξεις διαφορετικές για τον καθένα που έχει φτάσει ως εδώ και από το άλλο ένα συγχαρητήριο μήνυμα καθώς και λεπτομέρειες για το πώς θα χρησιμοποιήσουν τις λέξεις για να στείλουν μήνυμα στην οργάνωση που να αποδεικνύει ότι τα καταφέρανε μέχρι το τέλος.
Λίγες μέρες μετά, αυτοί οι λίγοι εκλεκτοί λαμβάνουν το τελικό email το οποίο μας δίνει επιτέλους πληροφορίες για την μυστική ομάδα που δημιούργησε αυτό το περίεργο παιχνίδι.
Συνοπτικά πρόκειται για ένα παγκόσμιο think tank ανθρώπων με κοινούς προβληματισμούς οι οποίοι απαξιώνουν κάθε μορφής προβολής και στηρίζουν με τις δράσεις τους τα δικαιώματα της ιδιωτικότητας, της ανωνυμίας και της ελευθερίας. Αυτή η ομάδα ανθρώπων επιθυμεί να στρατολογήσει και άλλους ανθρώπους με τις ίδιες αντιλήψεις και για τον λόγο αυτό στήθηκε αυτό το παιχνίδι.
Ένα μήνα μετά το τέλος του παιχνιδιού, εμφανίζεται στην υποσελίδα του Reddit το τελευταίο μήνυμα από την ομάδα 3301.
«Βρήκαμε αυτούς που αναζητούσαμε. Αυτό το ταξίδι αναζήτησης που διήρκησε έναν μήνα έφτασε στο τέλος του. Για την ώρα. Σας ευχαριστούμε. Αν δεν τα καταφέρατε θα υπάρξουν και άλλες ευκαιρίες σαν και αυτή.»
Αυτό ήταν το τελευταίο μήνυμα της οργάνωσης. Παράλληλα διάφοροι χρήστες που είχαν καταφέρει να φτάσουν ως το τέλος άρχισαν να σβήνουν τα προφίλ τους και κάθε ψηφιακό τους ίχνος κόβοντας κάθε πρόσβαση με τον digital κόσμο διασφαλίζοντας έτσι την μυστικότητα γύρω από την οργάνωση.
Ενώ στην αρχή υπήρχαν διάφορα δημοσιεύματα κυρίως στον ειδικό τύπο, με το πέρασμα του καιρού η υπόθεση ξεχάστηκε μέχρι που ο δεύτερος γρίφος ήρθε έναν χρόνο αργότερα, τον Ιανουάριο του 2013, με το Cicada να επιστρέφει ακριβώς μια μέρα μετά την προηγούμενη δοκιμασία.
Μια νέα εικόνα λοιπόν ανέβηκε στον πίνακα του 4Chan γράφοντας τα εξής:
«Γεια σας και πάλι. Η έρευνα μας για ευφυής ανθρώπους συνεχίζεται τώρα.»
Η εικόνα για ακόμα μια φορά οδηγούσε σε έναν λαβύρινθο από γρίφους με κλιμάκωση του βαθμού δυσκολίας, των οποίων και πάλι οι λύσεις φαίνονταν να εντοπίζονται σε πραγματικές τοποθεσίες, ενώ ξανά οι «ακόλουθοι» βγήκαν εκτός συναγωνισμού στο τέλος της δοκιμασίας.
Το 2014 η δοκιμασία ήταν ελαφρώς διαφορετική από μια απλή εικόνα στο 4Chan, αυτή τη φορά ήρθε στην επιφάνεια μια δημοσίευση στο Twitter η οποία αναζωπύρωσε τα ένστικτα των αμετανόητων κυνηγών γρίφων, μέσα από μια εικόνα και ένα γνωμικό.
«Γεια σας. Η φώτιση είναι πάνω σας. Το προσκύνημα σας έχει ξεκινήσει. Η διαφώτιση περιμένει.»
Η λύση του συγκεκριμένου γρίφου είχε πολύ περισσότερες απαιτήσεις από τις άλλες χρονιές, καθώς πέρα από μυαλό απαιτούσε και κάποια προγράμματα για την αποκρυπτογράφηση του μηνύματος.
Για ακόμα μια φορά λοιπόν το Cicada έφερε τον πανικό στο διαδίκτυο, πυροδοτώντας αμέτρητες συζητήσεις στα forums. Το βασικό ερώτημα βέβαια είναι ένα: Ποιοι κρύβονται πραγματικά από πίσω; Οι θεωρίες είναι αμέτρητες.
Το Cicada παρουσιάζει ομοιότητες με τον (αρκετά απλούστερο) διαγωνισμό κρυπτογραφίας που διοργανώνει κάθε χρόνο η βρετανική μυστική υπηρεσία GCHQ για να στρατολογήσει χάκερ.
Άλλοι υποψιάζονται ότι το Cicada είναι διαφημιστικό κόλπο, άλλοι πάλι μιλούν για ένα ακόμα «παιχνίδι εναλλακτικής πραγματικότητας» ή ARG.
Σύμφωνα με τον Independent, το όνομα του διαγωνισμού (Τζιτζίκι 3031) δεν είναι παρά μια σαφής αναφορά στους πρώτους αριθμούς. Ορισμένα είδη τζιτζικιών εμφανίζονται κάθε 13 ή 17 χρόνια, που είναι πρώτοι αριθμοί, ενώ και το 3301 είναι πρώτος αριθμός, όπως είναι και το αντίστροφό του, 1033.
Επίσης οι πρώτοι αριθμοί είναι η βάση των αλγόριθμων κρυπτογραφίας που χρησιμοποιούνται στο Διαδίκτυο, καθώς το κλειδί για την αποκρυπτογράφηση των μηνυμάτων είναι το γινόμενο πρώτων αριθμών.
Παρ' όλη την ανωνυμία και το μυστήριο πίσω από όλα αυτά, οι γρίφοι του Cicada έχουν χαρακτηριστεί ως «οι πιο περίτεχνοι και μυστηριώδεις γρίφοι της εποχής του διαδικτύου», ενώ έχουν συμπεριληφθεί στα 5 κορυφαία, παράξενα και άλυτα μυστήρια του διαδικτύου. Όπως και να 'χει, η αλήθεια βρίσκεται εκεί έξω. Αρκεί να ξέρεις που να την αναζητήσεις...
ΠΗΓΗ: gravitonio
Το παρακάτω βίντεο περιέχει ελληνικούς υπότιτλους
Kapitol Era- ★★★★★
- Εμφάνιση Προφίλ
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Χθες στις 6:28 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 22 Νοεμβρίου 2024
22/11/2024, 6:26 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 21 Νοεμβρίου 2024
21/11/2024, 6:35 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 20 Νοεμβρίου 2024
20/11/2024, 6:15 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 19 Νοεμβρίου 2024
19/11/2024, 6:27 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 18 Νοεμβρίου 2024
18/11/2024, 7:50 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 17 Νοεμβρίου 2024
17/11/2024, 6:29 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 16 Νοεμβρίου 2024
16/11/2024, 8:33 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 15 Νοεμβρίου 2024
15/11/2024, 7:48 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 14 Νοεμβρίου 2024
14/11/2024, 7:43 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 13 Νοεμβρίου 2024
13/11/2024, 6:26 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 12 Νοεμβρίου 2024
12/11/2024, 6:46 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 11 Νοεμβρίου 2024
11/11/2024, 7:44 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 10 Νοεμβρίου 2024
10/11/2024, 8:02 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 9 Νοεμβρίου 2024
9/11/2024, 6:29 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 8 Νοεμβρίου 2024
8/11/2024, 6:09 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 7 Νοεμβρίου 2024
7/11/2024, 6:38 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 6 Νοεμβρίου 2024
6/11/2024, 6:27 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 5 Νοεμβρίου 2024
5/11/2024, 12:00 pm από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 4 Νοεμβρίου 2024
4/11/2024, 6:24 am από VODAFONE