Επιτυχημένη διοργάνωση του 5ου FORUM TO AYΡΙΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ με θέμα «To Aύριο του Φαρμάκου»
Σελίδα 1 από 1 • Μοιραστείτε
Επιτυχημένη διοργάνωση του 5ου FORUM TO AYΡΙΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ με θέμα «To Aύριο του Φαρμάκου»
H εταιρεία επικοινωνίας DGpr διοργάνωσε για πέμπτη συνεχή φορά το FORUM ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ το οποίο πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021, στην Αθήνα με θέμα «Το Αύριο του Φαρμάκου» σε διαδικτυακή μετάδοση μέσω ειδικά σχεδιασμένης για το Forum πλατφόρμας.
Στο Forum, το συντονισμό ανέλαβε η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια της τηλεοπτικής εκπομπής «Το Αύριο της Υγείας» Δήμητρα Γιώτη, και συζητήθηκαν όλα τα επίκαιρα θέματα που απασχολούν το παρόν αλλά και το μέλλον της πολιτικής υγείας και φαρμάκου.
Όπως ανέφερε ο πρώτος ομιλητής κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) «Η πανδημία του COVID-19 ανέδειξε τον καταλυτικό ρόλο της φαρμακευτικής καινοτομίας. Ο κλάδος στήριξε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας με κάθε τρόπο, υλοποιώντας και σημαντικές δωρεές», τόνισε ο κ. Παπαδημητρίου. Βασικό θέμα της ομιλίας του Προέδρου του ΣΦΕΕ ήταν «Τρέχοντα θέματα φαρμακευτικής πολιτικής».
Ανέφερε επίσης ότι «σημειώθηκαν πρωτοφανείς ρυθμοί στην Έρευνα & Ανάπτυξη εν μέσω πανδημίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι πάνω από 30 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων έχουν παραδοθεί στην ΕΕ μέσα σε λίγους μήνες και ήδη έχουν εμβολιαστεί σχεδόν 1.000.000 Έλληνες».
Πολλοί είναι οι λόγοι για τον επαναπροσδιορισμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης στην Ελλάδα. Είναι από τις χαμηλότερους στην ΕΕ, ενώ η δυσθεώρητη υπέρβαση της δαπάνης επιβεβαιώνει ότι αυτή η δαπάνη δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού και σίγουρα το δημογραφικό και επιδημιολογικό προφίλ της χώρας τεκμηριώνουν την ανάγκη για αυτόν τον επαναπροσδιορισμό του φαρμακευτικού προϋπολογισμού.
«Με βάση τα διδάγματα από την πανδημία πρέπει να γίνει μια αναδιάταξη στην υγειονομική, αλλά κυρίως στη φαρμακευτική πολιτική», επεσήμανε ο κ. Παπαδημητρίου και κλείνοντας την εισήγησή του τόνισε ότι «μια βιώσιμη πολιτική φαρμάκου, έχει τη δυναμική να δημιουργήσει αξία για όλους τους εμπλεκόμενους στο χώρο: την Πολιτεία, τη βιομηχανία, τους ιατρούς και, κυρίως, τους ασθενείς».
Στη συνέχεια ο κ. Γιώργος Τουσίμης, Αντιπρόεδρος του PhRMA Innovation Forum Greece (PIF) με θέμα «Οδικός χάρτης για βιώσιμη και αποδοτική φαρμακευτική περίθαλψη στην Ελλάδα» δήλωσε ότι «παρουσιάζουμε έναν οδικό χάρτη, ο οποίος θα επιτρέψει στο Κράτος και τον κλάδο να χτίσουν εμπιστοσύνη, συν-υπευθυνότητα και αμοιβαίο όφελος».
Επίσης, επεσήμανε ότι ο συγκεκριμένος οδικός χάρτης αναγνωρίζει την ανάγκη για σταθερότητα και προβλεψιμότητα και εξασφαλίζει βιώσιμη και αποδοτική χρηματοδότηση του συστήματος υγείας.
«Η πρόταση μας βασίζεται σε 5 πυλώνες» και αυτοί είναι οι εξής:
Σταθερό και προβλέψιμο σύστημα Τιμολόγησης και Αποζημίωσης.
Διαφανές και αποδοτικό σύστημα και διαδικασία Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας (ΗΤΑ)
Ενδυνάμωση κλινικής και βιοϊατρικής έρευνας & πόρους για καινοτομία
Διαφάνεια και Έλεγχος συνταγογράφησης και κλινικών πρωτοκόλλων. Εφαρμογή Μητρώων Ασθενειών
Προβλέψιμη και διατηρήσιμη χρηματοδότηση φαρμακευτικής φροντίδας, ελαχιστοποίηση δημοσιονομικού κινδύνου
«Η δημιουργία ενός «Ταμείου Καινοτομίας» αποτελεί μέρος της λύσης» ανέφερε ο Αντιπρόεδρος του PIF, με στόχο τη έγκαιρη εισαγωγή και ανταμοιβή καινοτομίας, χωρίς περαιτέρω επιβαρύνσεις για τα υπόλοιπα φάρμακα.
Σε συνέχεια των παραπάνω, ο κ. Τουσίμης δήλωσε με έμφαση ότι «προτείνουμε την εκλογίκευση κλειστών προϋπολογισμών και θα θέλαμε να υπάρχει επαρκής χρόνος για δομικά μέτρα χωρίς πίεση. Επίσης, επιζητούμε τη χάραξη εθνικής ψηφιακής στρατηγικής για την υγεία με τη συνεργασία των Υπουργείων Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης».
Ακολούθησε ο κ. Σωτήρης Βανδώρος, Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στο Kings’ College London και στο Πανεπιστήμιο Harvard με την εισήγησή του με θέμα «Πολιτικές βιωσιμότητας στο χώρο του φαρμάκου».
Ο κ. Βανδώρος τόνισε τις προϋποθέσεις για τη βιωσιμότητα της φαρμακευτικής αγοράς, οι οποίες περιλαμβάνουν την πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες τους και για να μην υπάρχει σπατάλη να επιλέγονται από τα συστήματα υγείας οι «αποδοτικές» θεραπείες, δηλαδή αυτές που βελτιώνουν το προσδόκιμο ζωής και παράλληλα την ποιότητα ζωής των ασθενών. Οι Κυβερνήσεις πρέπει να έχουν επαρκή φαρμακευτικό προϋπολογισμό για το καλό των ασθενών. Όμως τα οριζόντια μέτρα που επιβάλλουν το όριο της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης στα 2 δις δεν έχουν λογική, γιατί εκ προοιμίου δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την τελική ζήτηση και σε ένα προκαθορισμένο προϋπολογισμό δεν αντανακλάται η πραγματική αξία που κομίζεται στους ασθενείς.
«Οι επενδύσεις σε νέα φάρμακα είναι μία επένδυση υψηλού ρίσκου, διότι υπάρχει τεράστιο κόστος για την έρευνα και τελικά λίγα φάρμακα φτάνουν στην αγορά. Για να υπάρχει καινοτομία, πρέπει να υπάρχει απόδοση στην επένδυση της Έρευνας & Ανάπτυξης» αναγνώρισε ο Καθηγητής Βανδώρος.
Ο κ. Βανδώρος επέμεινε ότι «είναι διαφορετικό πράγμα το “κόστος” από την “αξία” ενός φαρμάκου». Εφαρμόζονται μέτρα όπως η Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας γνωστό ως ΗΤΑ, το οποίο θέτει όρια στην αποζημίωση και μία ανερχόμενη τάση πλέον είναι να μπαίνουν όρια στην τιμή ενός φαρμάκου βάσει της αποδοτικότητάς του. Στις συμφωνίες «Managed Entry Agreements» μοιράζονται το ρίσκο οι φαρμακευτικές εταιρείες με τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτές τις συμφωνίες υιοθετούν με επιτυχία τα συστήματα υγείας πολλών χωρών.
Τέλος ένα σημαντικό μέτρο είναι η συμπεριφορά των πολιτών σε θέματα πρόληψης και υγείας και αφορούν τη διατροφή, την άσκηση και τον τρόπο ζωής τους ανέφερε κλείνοντας ο Καθηγητής Βανδώρος.
Με το χαρακτηριστικό τίτλο «Αναζητώντας αναπτυξιακές διαστάσεις στην πολιτική φαρμάκου» συνέχισε με την εισήγησή του ο κ. Κυριάκος Σουλιώτης Καθηγητής Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
«Στην Ελλάδα το 2060 αναμένουμε ο ένας στους τρεις συμπολίτες μας να είναι άνω των 60 ετών», τόνισε ο Καθηγητής Σουλιώτης. Λόγω του στρεβλού πλαισίου χρηματοδότησης, υπάρχει μια εγγενής αβεβαιότητα στους ασθενείς για το πώς θα αντιμετωπίζουν τους κινδύνους που διατρέχουν.
O κ. Σουλιώτης ανέφερε ότι στον αλγόριθμο υπολογισμού της δαπάνης για τα φάρμακα πρέπει να ενσωματωθεί ο «Συντελεστής συμβολής στην οικονομία» ως δείκτης που δείχνει το βαθμό επένδυσης συγκριτικά με τις συνολικές δαπάνες και μας παρέπεμψε στο αντίστοιχο άρθρο του με τίτλο «Το φάρμακο ως μοχλός ανάπτυξης».
Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει επιτέλους ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον, χωρίς συνεχείς αλλαγές στη φαρμακευτική νομοθεσία, με σταθερότητα για τους επενδυτές, σωστή κατάρτιση του αντίστοιχου προϋπολογισμού και τήρηση στα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.
Η επόμενη ομιλία ήταν του κ. Κωνσταντίνου Φαρσαλινού, Ιατρού-Ερευνητή στα Πανεπιστήμια Δυτικής Αττικής και Πατρών με θέμα «Ο ρόλος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στη διαχείριση της πανδημίας COVID-19».
«Η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι το πρώτο βασικό μέτρο που πρέπει να ληφθεί» δήλωσε ο κ. Φαρσαλινός. Οι επιπτώσεις των ακραίων περιορισμών (lockdown) στην υγεία ήταν άμεσες και αφορούσαν στην ψυχική υγεία αλλά και στην πρωτογενή πρόληψη. Π.χ. 8600 γυναίκες υπολογίζεται ότι ζουν σήμερα με αδιάγνωστο καρκίνο του μαστού στο Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω της διακοπής των προγραμμάτων μαστογραφίας εξαιτίας των μέτρων κατά της πανδημίας. Το ίδιο ισχύει και στη δευτερογενή πρόληψη με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αυξημένη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα εντός νοσοκομείου.
«Η συμβολή πρωτοβάθμιας και κοινοτικής υγείας είναι πολύ-επίπεδη» τόνισε ο κ. Φαρσαλινός, «με ενίσχυση της υποδομής της ΠΦΥ για εκτός COVID-19 περιστατικά».
Για την πρωτογενή πρόληψη προτείνεται μια δέσμη μέτρων που αφορούν στην εκπαίδευση, την πληροφόρηση και την επικοινωνία κινδύνου (risk communication) με διαστρωμάτωση κινδύνου και προτεραιότητα σε υψηλού-κινδύνου άτομα. Επιπρόσθετα, είναι σημαντική η φαρμακευτική ρύθμιση με έλεγχο συν-νοσηροτήτων και των παραγόντων κινδύνου για COVID-19. «Πρέπει να ελαττωθούν οι ανισότητες στην υγεία» επεσήμανε ο κ. Φαρσαλινός.
Η τελευταία εισήγηση πραγματοποιήθηκε από τον κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη, Προέδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α. μεΑ).
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) η οποία αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στη χώρα, επίσημα αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας και χρονίων παθήσεων.
Κύρια αποστολή της Ε.Σ.Α.μεΑ. είναι η καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος των ατόμων με αναπηρία, χρόνιων παθήσεων και των οικογενειών τους και η προώθηση, προστασία και απόλαυση των ανθρωπίνων και συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους. Ιδίως όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, αυτά κατοχυρώνονται με τη Σύμβαση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες.
Με θέμα ομιλίας σχετικά με «Πολιτική φαρμάκου με τον ασθενή στο επίκεντρο» ο κ. Βαρδακαστάνης ανέφερε ότι «ο τομέας υγείας και φαρμάκου είναι κομβικής σημασίας για το ζην και το ευ ζήν ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις».«Ζητούμε από όλους λογοδοσία, διαφάνεια, σεβασμό στην αντιπροσωπευτικότητα και συν-υπευθυνότητα» δήλωσε ο κ. Βαρδακαστάνης.
Κλείνοντας ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. είπε ότι «επιδιώκουμε μια ευρύτερη συμμαχία όλων των φορέων για τη χάραξη των σωστών πολιτικών για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις σε Εθνικό, πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο».
Κατά τη διάρκεια του διαδραστικού Forum, τέθηκαν πολλές ερωτήσεις και μετά από κάθε εισήγηση ακολουθούσε ζωντανή συζήτηση μεταξύ των ομιλητών και των συμμετεχόντων.
Μέγας Χορηγός του συνεδρίου: Angelini Pharma.
Χορηγοί: Chiesi Hellas, Gilead, Winmedica, Takeda.
Το Forum διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και του PhRMA Innovation Forum (PIF).
Περισσότερες πληροφορίες για το FORUM: Δήμητρα Γιώτη, info@dgpr.gr, 6972222915.
Πηγή: Onmed
Επισκέπτης- Επισκέπτης
- Εμφάνιση Προφίλ
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Σήμερα στις 6:22 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 25 Νοεμβρίου 2024
Χθες στις 6:21 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 24 Νοεμβρίου 2024
24/11/2024, 4:57 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 23 Νοεμβρίου 2024
23/11/2024, 6:28 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 22 Νοεμβρίου 2024
22/11/2024, 6:26 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 21 Νοεμβρίου 2024
21/11/2024, 6:35 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 20 Νοεμβρίου 2024
20/11/2024, 6:15 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 19 Νοεμβρίου 2024
19/11/2024, 6:27 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 18 Νοεμβρίου 2024
18/11/2024, 7:50 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 17 Νοεμβρίου 2024
17/11/2024, 6:29 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 16 Νοεμβρίου 2024
16/11/2024, 8:33 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 15 Νοεμβρίου 2024
15/11/2024, 7:48 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 14 Νοεμβρίου 2024
14/11/2024, 7:43 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 13 Νοεμβρίου 2024
13/11/2024, 6:26 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 12 Νοεμβρίου 2024
12/11/2024, 6:46 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 11 Νοεμβρίου 2024
11/11/2024, 7:44 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 10 Νοεμβρίου 2024
10/11/2024, 8:02 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 9 Νοεμβρίου 2024
9/11/2024, 6:29 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 8 Νοεμβρίου 2024
8/11/2024, 6:09 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 7 Νοεμβρίου 2024
7/11/2024, 6:38 am από VODAFONE