"Πόλεμος" για τη στείρωση των κατοικιδίων
Kapitol Planet :: ΕΙΔΗΣΕΙΣ :: Ελλάδα:
Σελίδα 1 από 1 • Μοιραστείτε
"Πόλεμος" για τη στείρωση των κατοικιδίων
Τα τελευταία χρόνια φαίνεται να έχουν αλλάξει πολλά σχετικά με τη ζωοφιλία και την κατάσταση των ζώων -αδέσποτων και μη- στη χώρα μας. Από την παντελή αδιαφορία, από μεριάς Πολιτείας, σχετικά με ζητήματα που στην υπόλοιπη Ευρώπη έχουν λυθεί εδώ και δεκαετίας, παρατηρείται ότι η καλλιέργεια της ευαισθητοποίησης από μεγάλο μέρος της κοινωνίας, έχει ήδη επιφέρει ορισμένες βελτιώσεις, όπως είναι ο περιορισμός -ή έστω η ανάδειξη και η ανάληψη δράσης- για τα νοσηρά φαινόμενα κακοποίησης των ζώων.
Πλέον, φαίνεται ότι ήρθε ο καιρός το κράτος να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης -και δράσης- που του αναλογεί, ώστε η χώρα μας να αποκτήσει ένα σύγχρονο πλαίσιο προστασίας της ευζωίας των ζώων, θέτοντας ρυθμιστικούς κανόνες, και αφήνοντας πίσω τις παθογένειες του παρελθόντος, που μόνο θύμα έχουν τις αθώες ψυχές που μας συντροφεύουν εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Προς αυτή την κατεύθυνση, προωθείται ένα νέο σχέδιο νόμου το οποίο, όπως προωθείται από το υπουργείο Εσωτερικών, βάσει του οποίου θα αναλάβει τις αρμοδιότητες που μέχρι σήμερα έχει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει ως «κεντρικό στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων συντροφιάς και την προστασία των αδέσποτων, με τη συνεργασία κράτους, τοπικής αυτοδιοίκησης, επιστημόνων και φιλοζωικών οργανώσεων, σε ένα πλαίσιο εναρμονισμένο με τις σύγχρονες συνθήκες και δυνατότητες.
»Συγκεκριμένα, το νέο πλαίσιο περιλαμβάνει πλέον ρητά τις πέντε διεθνώς αναγνωρισμένες ελευθερίες των ζώων (από την πείνα και τη δίψα, από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση, από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια, από φόβο και αγωνία, καθώς και έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης), ενώ για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, μέσω του οποίου τα ζώα συντροφιάς αποκτούν ψηφιακό φάκελο υγείας, ηλεκτρονικό βιβλιάριο και ψηφιακό ιατρικό ιστορικό του ζώου».
Επιπλέον, το νομοσχέδιο προβλέπει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων σε επίπεδο Δήμων, καθώς και ένα συνεκτικό και αντιπροσωπευτικό πλαίσιο εποπτείας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΚΕΔΕ, του Συνηγόρου του Πολίτη και των Φιλοζωικών Οργανώσεων. Προβλέπονται επίσης αυστηρότερα πρόστιμα για τις νέες παραβάσεις, αυστηροποιούνται τα υπάρχοντα και δημιουργείται εθνική τηλεφωνική γραμμή για καταγγελίες αλλά και μητρώο παραβατών. Παράλληλα διευρύνεται ο κατάλογος των πράξεων που περιλαμβάνονται ρητά στη διάταξη περί κακοποίησης ζώων. Τέλος, προβλέπονται εκπαιδευτικά προγράμματα και ενημερωτικές δράσεις για τη βελτίωση της εκπαίδευσης και ενημέρωσης όσων συμμετέχουν στην προσπάθεια για την προστασία των ζώων συντροφιάς.
Διαβάστε την παρουσίαση του νομοσχεδίου εδώ.
Το νομοσχέδιο έχει γίνει δεκτό με μεγάλη θέρμη από το μεγαλύτερο ποσοστό των φιλοζωικών οργανώσεων της χώρας, οι οποίες μέσω της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας είχαν καταθέσει τις προτάσεις τους, πολλές από τις οποίες φαίνεται να υλοποιούνται. Ωστόσο, δεν λείπουν και οι αντιδράσεις από διάφορους φορείς, είτε για συγκεκριμένες διατάξεις είτε και για το σύνολο της φιλοσοφίας της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων από τον υπουργείο Ανάπτυξης στο υπουργείο Εσωτερικών, για μια σειρά από λόγους.
Το zougla.gr, με αίσθηση φιλοζωικής ευθύνης, φέρνει στο προσκήνιο όλες τις απόψεις σχετικά με το σημαντικό αυτό ζήτημα, καθώς με βάση το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί σύντομα, θα πορευθεί και η πολιτικής της χώρας όσον αφορά αυτό το ευαίσθητο, κοινωνικό, αλλά μέχρι πρότινος μάλλον υποτιμημένο, ζήτημα.
Αναστασία Μπομπολάκη: «Επιτέλους μπαίνουν κανόνες στο χάος»
Η Αναστασία Μπομπολάκη είναι πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, της μεγαλύτερης και πιο ενεργούς οργάνωσης, που εκπροσωπεί πλήθος άλλων φιλοζωικών σωματείων σε όλη τη χώρα. Η πρόεδρος, που κατέθεσε έγκαιρα τις προτάσεις της για το νομοσχέδιο, επικαλείται την πραγματικότητα -δηλαδή την πολυετή εμπειρία της στο πεδίο- και βρίσκει θετικά τα περισσότερα σημεία της νέας πρωτοβουλίας, όπως τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων από το υπουργείο Ανάπτυξης στο υπουργείο Εσωτερικών.
«Το ΥΠΑΑΤ δεν ασχολείται στην ουσία και δεν έχει καμία σχέση με τα ζώα συντροφιάς, η ειδίκευσή του είναι η κτηνοτροφία. Εξηγεί γιατί… στο Εσωτερικών. Οι Δήμοι μέχρι τώρα δεν είχαν τις δυνατότητες να ανταποκριθούν στις μεγάλες απαιτήσεις. Το ΥΠΑΑΤ δεν είχε καμία αρμοδιότητα στους δήμους, αυτό λύνεται με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων στο ΥΠΕΣ. Οι ομάδες που ενδιαφέρονται πραγματικά για τα ζώα καλοδέχονται τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων στο ΥΠΕΣ που θα φέρει μεγάλες βελτιώσεις –το προηγούμενο μοντέλο απέτυχε», επισημαίνει, τονίζοντας ότι «οι ευθύνες της Πολιτείας όλα αυτά τα χρόνια για την ανεξέλεγκτη κατάσταση είναι τεράστιες, κυρίως για τη διόγκωση του φαινομένου των αδέσποτων. Πρωτίστως είναι θέμα παιδείας το θέμα, αλλά εμείς ζητάμε την υποχρεωτική στείρωση.
Για το αμφιλεγόμενο θέμα των στειρώσεων, η Αναστασία Μπομπολάκη αναφέρει: «Φιλοσοφικά αν το δούμε, τα ζώα δεν θα έπρεπε να τα στειρώνουμε. Αυτό ισχύει θεωρητικά όμως. Αν δείτε τι συμβαίνει στους δρόμους, αυτά που βλέπουμε εμείς, τα ζώα να υποφέρουν, να πεθαίνουν παρατημένα στους κάδους…. Δυστυχώς αυτό είναι λύση, μέχρι τουλάχιστον να αλλάξει η νοοτροπία του Έλληνα». Η πρόεδρος θεωρεί, τέλος, ότι η κριτική για τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων γίνεται από «διάφορα κέντρα συμφερόντων», ενώ προσθέτει ότι χρειάζονται διευκρινίσεις για το θέμα της γέννας των ζώων, δηλαδή πόσες θα επιτρέπονται ανά ζώο.
Δημήτρης Γκουζούνας: «Οι υποχρεωτικές στειρώσεις για τους ιδιοκτήτες είναι βαρβαρότητα»
Ο Δημήτρης Γκουζούνας γενικός γραμματέας του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδας και πρόεδρος του Ομίλου Κυνοφίλων Αγγλικών Δεικτών Ελλάδος εκφράζει τις σοβαρές ενστάσεις του κυρίως για το θέμα των στειρώσεων, αν και θεωρεί πως «πολλά στοιχεία του νομοσχεδίου είναι σωστά και σίγουρα πρέπει να μπουν κανόνες, και για το πρόβλημα των αδέσποτων και των δεσποζόμενων».
«Τα σκυλιά μας είναι οι σύντροφοί μας, όχι εργαλεία. Η υποχρεωτική στείρωση είναι μια μορφή κακοποίησης. Είναι εντελώς αντιδημοκρατικό να στειρώσουμε τα σκυλιά τα οποία έχουν ιδιοκτήτη. Με το εθνικό μητρώο ζώων που δημιουργείται, με το οποίο συμφωνούμε απόλυτα, επιτυγχάνεται η καταγραφή και ο έλεγχος των ζώων. Για ποιον λόγο να τα στειρώνουμε», αναρωτιέται.
Επίσης, για τον Δημήτρη Γκουζούνα είναι απαραίτητες ορισμένες διευκρινίσεις σε μια σειρά άλλων διατάξεων, όσον αφορά στην εκτροφή, ενώ επισημαίνει ότι ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος θα πρέπει να αναλάβει ενεργό ρόλο στις αρμόδιες επιτροπές. Τονίζει, τέλος, ότι το… διευρυμένο και πολύπλοκο «ποινολόγιο» που προβλέπει το νομοσχέδιο για κάθε τύπου παραβάσεις, «θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους ζωόφιλους και για όσους θέλουν να αποκτήσουν έναν σκύλο».
«Διαβούλευση» είναι το ζητούμενο, με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων», καταλήγει.
Σεραφίνα Αβραμίδου: «Γίνονται βήματα που δεν είχαν συζητηθεί καν μέχρι τώρα»
H Σεραφίνα Αβραμίδου, Εντεταλμένη Σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων υπεύθυνη για τα ζώα, γνωστή για τη φιλοζωική της δράση εδώ και πολλά χρόνια, υποδέχεται με χαρά το νομοσχέδιο, και κρίνει ότι «όποιος είναι αρνητικός εν το συνόλω του μάλλον δεν ξέρει τι γίνεται με τα ζώα στην Ελλάδα ή έχει κάποια συμφέροντα».
Και εξηγεί την άποψή της: «Γίνονται βήματα τα οποία δεν είχαν συζητηθεί ποτέ μέχρι τώρα, όπως είναι το Εθνικό Μητρώο Ζώων, ο πενταψήφιος αριθμός καταγγελιών και το 1 εκατομμύριο στειρώσεις ζώων που προβλέπονται». Η Σεραφίνα Αβραμίδου παράλληλα δηλώνει την αντίθεσή της στον ορισμό των ερασιτεχνών εκτροφέων, καθώς «κάτι τέτοιο δεν μπορεί να υφίσταται... Θα πρέπει να είναι επίσημος εκτροφέας και θα ασχολείται με την αναπαραγωγή συγκεκριμένων φυλών με συγκεκριμένους κανόνες».
Τέλος, συμφωνεί το επιβλέπων όργανο να είναι το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς «εκεί υπάγονται οι Δήμοι, οι οποίοι μέχρι τώρα δεν εποπτεύονταν από κανέναν και συνήθως είχαν ως τελευταία προτεραιότητα τα ζώα».
Βαγγέλης Παλαιοδήμος: «Πρόκειται για θεσμική εκτροπή»
Ο Βαγγέλης Παλαιοδήμος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας, εκφράζει τις έντονες διαφωνίες του για την ουσία του νομοσχεδίου, δηλαδή τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων, ενώ δεν διστάζει να κάνει λόγο ακόμα και για «θεσμική εκτροπή».
«Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η αρμοδιότητα νομοθετικής πρωτοβουλίας για τα ζώα συντροφιάς ανήκει πάντα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, διότι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες είναι αυτές που έχουν τη γνώση και την εποπτεία. Με το νομοσχέδιο μεταφέρονται σε ένα υπουργείο που δεν έχει την τεχνογνωσία, την εμπειρία και είναι παντελώς αναρμόδιο για αυτό το ζήτημα. Εδώ υπάρχει θεσμική εκτροπή γιατί δεν μπορεί να συντάσσεται ένα σχέδιο νόμου από αναρμόδιο υπουργείο», επισημαίνει.
Και συνεχίζει: «Για εμάς η προστασία των ζώων δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες. Αυτό αναφέρει ρητά και η παγκόσμια οδηγία για την ευζωία των ζώων. Η τριμελής αρμόδια επιτροπή που συστήνεται δεν μπορεί να περιλαμβάνει ιδιώτη –δηλαδή τις φιλοζωικές – αλλά πρέπει να είναι αμιγώς επιστημονική. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο νομιμοποιείται η εμπορία αδέσποτων ζώων», θεωρεί. Όσον αφορά στο θέμα των στειρώσεων, ο Βαγγέλης Παλαιοδήμος θεωρεί ότι με την πρωτοβουλία αυτή δεν επιλύεται, αλλά «αυτές οι διατάξεις υπάρχουν ως περιτύλιγμα για να περάσουν άλλα πράγματα»...
«Οι όποιες αλλαγές πρέπει να συμβαδίζουν και με τον ευρωπαϊκό κανονισμό και με τις παγκόσμιες οδηγίες για την ευζωία των ζώων. Απαιτείται διαβούλευση με όλους τους φορείς, σε αυτό το νομοσχέδιο δεν συμμετείχε σχεδόν κανείς. Ποιος διαβουλεύτηκε με ποιον για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο», αναρωτιέται...
Βασιλική Ζαφειροπούλου: «Με τη μεταφορά στο υπ. Εσωτερικών αγνοείται η γνώμη ειδικών»
Επικοινωνήσαμε και με τη Βασιλική Ζαφειροπούλου, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων, η οποία επίσης αντιτίθεται στο νομοσχέδιο, στη διαβούλευση του οποίου δεν συμμετείχε, όπως αναφέρει επικριτικά.
«Παραβιάζεται η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα τεθεί σε εφαρμογή στις 21/4/2021 και προβλέπει ρυθμίσεις για την προστασία των ζώων. Το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει καμία σχέση με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Το ΥΠΑΑΤ έχει δικό τμήμα για την προστασία τους που βελτιώνεται διαρκώς από το 2016, οπότε και στην πράξη δημιουργήθηκε βάση δεδομένων κτηνιάτρων. Έχουν δημιουργηθεί ψηφιακές υπηρεσίες για την παρακολούθηση των αδέσποτων στα οποία έχει πρόσβαση η Αστυνομία και οι Δήμοι. Όλα αυτά παγώνουν με το νομοσχέδιο, που προκαλεί σοβαρά προβλήματα και με τους εκτροφείς. Με αυτό επιτυγχάνεται η χαλάρωση του κτηνιατρικού ελέγχου αλλά και η ρουσφετολογία», θεωρεί.
«Δεν μπορεί οι ειδικοί επιστήμονες να αποκόπτονται από αυτό το αντικείμενο και να συμμετέχουν ιδιώτες φιλόζωοι, οι ΟΤΑ. Δεν προωθείται με το νομοσχέδιο η υπεύθυνη ιδιοκτησία, ενώ δυστυχώς εξυπηρετείται το παράνομο εμπόριο», αναφέρει, καταλήγοντας και η ίδια ότι θα πρέπει να γίνει ευρεία διαβούλευση με όλους τους φορείς για τον σχεδιασμό του νόμου.
Μάρθα Πουλτίδου: «Οι πραγματικοί φιλόζωοι θέλουν τις στειρώσεις»
Η Μάρθα Πουλτίδου τέλος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομάδας κατά της Κακοποίησης των Ζώων, το θεωρεί ως ένα «εξαιρετικό νομοσχέδιο», αφού «ήταν κάτι που το περιμέναμε πολύ καιρό». Και εξηγεί: «Νομοθεσία επαρκή για την προστασία των ζώων έχουμε, όμως δεν τηρήθηκε σχεδόν από κανέναν. Οι Δήμοι απαξιούν και έτσι το βάρος πέφτει στους εθελοντές. Τώρα θα μπει τέλος στην ανεξέλεγκτη κατάσταση. Επίσης, μέσα στον ελεγκτικό μηχανισμό θα υπάρχουν τα φιλοζωικά σωματεία κι αυτό είναι πολύ ουσιαστικό».
Για το θέμα των στειρώσεων επίσης η Μάρθα Πουλτίδου είναι απόλυτα σύμφωνη, «γιατί έτσι δεν θα βλέπουμε πλέον τα κουτάβια μέσα στους κάδους, μια κατάσταση που τη ζούμε χρόνια. Οι κυνηγοί και οι παράνομοι εκτροφείς είναι αυτοί που το δεν το θέλουν αυτοί που αγαπούν πραγματικά τα ζώα ξέρουν ότι οι στειρώσεις είναι λύση».
Η ακτιβίστρια σημειώνει και κάτι άλλο πολύ σημαντικό. «Το Εθνικό Μητρώο είναι μια πολύ θετική εξέλιξη και για το ζήτημα των κακοποιήσεων. Φανταστείτε, ότι μόνο τρεις φορές έχει αφαιρεθεί στη χώρα μας από άνθρωπο που καταδικάστηκε για κακοποίηση ζώου η δυνατότητα να πάρει άλλο ζώο -και φυσικά μετά να κάνει τα ίδια. Μόνο τρεις φορές αν και έχουμε κάνει εκατοντάδες δίκες! Με το Εθνικό Μητρώο αυτό λύνεται! Αυτό συμβαίνει ακόμα και με τους «συλλέκτες», δυστυχώς»…
Και καταλήγει: «Εμείς λέμε όχι στα κυνοκομεία, όχι στα κλουβιά! Τα ζώα πρέπει να είναι ελεύθερα και προστατευμένα»…
Πηγή: Zougla
Επισκέπτης- Επισκέπτης
- Εμφάνιση Προφίλ
Kapitol Planet :: ΕΙΔΗΣΕΙΣ :: Ελλάδα:
Σελίδα 1 από 1
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Σήμερα στις 6:28 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 22 Νοεμβρίου 2024
Χθες στις 6:26 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 21 Νοεμβρίου 2024
21/11/2024, 6:35 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 20 Νοεμβρίου 2024
20/11/2024, 6:15 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 19 Νοεμβρίου 2024
19/11/2024, 6:27 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 18 Νοεμβρίου 2024
18/11/2024, 7:50 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 17 Νοεμβρίου 2024
17/11/2024, 6:29 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 16 Νοεμβρίου 2024
16/11/2024, 8:33 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 15 Νοεμβρίου 2024
15/11/2024, 7:48 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 14 Νοεμβρίου 2024
14/11/2024, 7:43 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 13 Νοεμβρίου 2024
13/11/2024, 6:26 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 12 Νοεμβρίου 2024
12/11/2024, 6:46 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 11 Νοεμβρίου 2024
11/11/2024, 7:44 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 10 Νοεμβρίου 2024
10/11/2024, 8:02 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 9 Νοεμβρίου 2024
9/11/2024, 6:29 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 8 Νοεμβρίου 2024
8/11/2024, 6:09 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 7 Νοεμβρίου 2024
7/11/2024, 6:38 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 6 Νοεμβρίου 2024
6/11/2024, 6:27 am από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 5 Νοεμβρίου 2024
5/11/2024, 12:00 pm από VODAFONE
» Σαν Σήμερα 4 Νοεμβρίου 2024
4/11/2024, 6:24 am από VODAFONE