Η ωρα ειναι:
Σύνδεση

Έχω ξεχάσει τον κωδικό μου

Εορτολόγιο
ΦΙΛΙΚΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ
....
Πρόσφατα Θέματα
» Οι 19 του Λεμονή για την ρεβάνς με την ΑΕΚ
Χθες στις 9:57 pm από Ατροπος

» Προχωράει το σχέδιο του μπασκετικού Παναθηναϊκού για το ΟΑΚΑ
Χθες στις 9:56 pm από Ατροπος

» Όλα έτοιμα για την εκκίνηση του Bike Challenge Tour 2017
Χθες στις 9:54 pm από Ατροπος

» Με ρεκόρ διαδρομής και συμμετοχών ο 4ος Αυθεντικός Ημιμαραθώνιος Μαραθώνα!
Χθες στις 9:53 pm από Ατροπος

» Αυτούς ετοιμάζει για τη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό ο Χιμένεθ
Χθες στις 9:51 pm από Ατροπος

» Ασύλληπτο: Στα 2,4 τρισ. ευρώ η αξία του ελληνικού ορυκτού πλούτου
Χθες στις 9:49 pm από Ατροπος

» Στα χέρια Τσίπρα - Τσακαλώτου προσχέδιο συμφωνίας 75 σελίδων με την τρόικα
Χθες στις 9:48 pm από Ατροπος

» 1,1 δισ. δολάρια εξασφάλισε ο ΟΗΕ για την ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη
Χθες στις 9:46 pm από Ατροπος

» Με θέμα το «Hortcouture», το ανοιξιάτικο show λουλουδιών
Χθες στις 9:45 pm από Ατροπος

» Έφοδοι της αστυνομίας σε καταστήματα με παράνομα «φρουτάκια» στη Θεσσαλονίκη-Δέκα άτομα συνελήφθησαν
Χθες στις 9:44 pm από Ατροπος

» Έρευνα: LSD και άλλα ψυχεδελικά δημιουργούν ανώτερες καταστάσεις συνείδησης στον εγκέφαλο
Χθες στις 9:42 pm από Ατροπος

» Χυμός παντζαριών και άσκηση ξανανιώνουν τον εγκέφαλο
Χθες στις 9:40 pm από Ατροπος

» Η υπερβολική ζάχαρη ίσως επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου
Χθες στις 9:39 pm από Ατροπος

» Γονίδια ευθύνονται για τη λαχτάρα για γλυκά, αλμυρά ή... λαχανικά
Χθες στις 9:38 pm από Ατροπος

» Τα ΕΛΤΑ τιμούν τη Μεγάλη Απεργία του 1942
Χθες στις 9:36 pm από Ατροπος

» Κοσμοσυρροή Ολυμπιονικών και πρωταθλητών κόσμου στην Ελλάδα!
Χθες στις 9:34 pm από Ατροπος

» Η άγνωστη ιδιότητα του ελαιόλαδου
Χθες στις 9:32 pm από Ατροπος

» Το γκράφιτι για τον Ψάλτη που συγκινεί: «Σταθάρα, βασικά καληνύχτα σου...»
Χθες στις 3:58 am από HERMAN

» Σαν Σήμερα: 25/04/2017
Χθες στις 3:49 am από HERMAN

» ΟΗΕ: Tο 2017 ήδη χαρακτηρίζεται από ακραία κλιματικά φαινόμενα
24/4/2017, 10:33 pm από Ατροπος

Επισκεψιμοτητα του Kapitol planet

Πρότυπη εκτροφή πτηνών από το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Ηπείρου

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω

Πρότυπη εκτροφή πτηνών από το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Ηπείρου

Δημοσίευση από Ατροπος Την / Το 24/1/2017, 10:11 pm



Σημαντική επιτυχία των ερευνητών του εργαστηρίου υγείας των ζώων και ασφάλειας τροφίμων του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων, Κατεύθυνση Ζωική παραγωγή του ΤΕΙ Ηπείρου, αποτελεί η δημοσίευση εργασίας τους, σε ένα από τα πλέον έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά του τομέα της Αγροδιατροφής, το Plos One στις 3 Ιανουαρίου 2017. 

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην εργασία των ερευνητών για πρώτη φορά, αναπτύσσεται μία πιλοτική μέθοδος παραγωγής κρέατος πουλερικών με στόχο το μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με αναλυτική περιγραφή των διαφοροποιήσεων αυτής της παραγωγής στον κύκλο ζωής του άνθρακα.

Σύμφωνα με την εργασία, αντικαταστάθηκε το σογιάλευρο και χρησιμοποιήθηκαν πρωτεϊνούχες πηγές Ελληνικής προέλευσης με παράλληλη χρήση μίγματος αιθέριων ελαίων επίσης Ελληνικής προέλευσης και ειδικών ενζύμων. 

Στόχος της νέας μεθόδου, είναι η μείωση εκπομπής από τα πτηνά των αερίων του θερμοκηπίου, την αύξηση της πεπτικότητας της τροφής, τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας, τη μείωση των αέριων σωματιδίων και βλαβερών αερίων στο μικροπεριβάλλον της εκτροφής, την αύξηση της ευζωίας των πτηνών, τη μείωση των παθογόνων μικροβίων του πεπτικού σωλήνα και του περιβάλλοντος της εκτροφής και την παραγωγή υγιεινότερων και ασφαλέστερων σφάγιων για τον καταναλωτή.

Η εργασία αυτή παρουσιάζει, ένα πρότυπο σύστημα παραγωγής που διαφοροποιεί τον κλασικό τρόπο εκτροφής με έναν πιο φιλικό στο περιβάλλον. Ειδικότερα ο νέος τρόπος, μπορεί να πιστοποιηθεί και να κάνει διακριτό ως προς τις τελικές ιδιότητες του προϊόντος και την μεθοδολογία εκτροφής ένα τμήμα της Ελληνικής πτηνοτροφίας, ώστε να απευθυνθεί σε ευαισθητοποιημένους περιβαλλοντικά καταναλωτές διεθνώς, αλλά και σε εκείνους που συνδέουν το προϊόν που αγοράζουν με φυσικές μεθόδους παραγωγής και με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος. 

Στην εργασία και στο ερευνητικό έργο συμμετείχαν από το Tμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Ηπείρου η καθηγήτρια Τζώρα Αθηνά, ο καθηγητής Γιάννης Σκούφος και ο καθηγητής Τσίνας Αναστάσιος, από το Τμήμα Κτηνιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης οι καθηγητές Γιάννενας Ηλίας, Πανέρη Παναγιώτα, Χρηστάκη Ευτέρπη και ο Αρσένος Γεώργιος, από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ο καθηγητής Παναγάκης Παναγιώτης και ο Διευθυντής Ερευνών Μπαρτζάνας Θωμάς από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, ενώ συμμετείχαν στο έργο 16 ερευνητές από τα τέσσερα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα που συνεργάστηκαν, όπως και οι επιχειρήσεις Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων "Η ΠΙΝΔΟΣ" και ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός 'Αρτας.

Όπως μεταδίσει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι επιστημονικές συνεργασίες του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων και η πρωτοπόρα έρευνα που επιτελεί, αποτελούν υψηλούς δείκτες διάκρισης για το ακαδημαϊκό κύρος του ΤΕΙ Ηπείρου, την Ήπειρο και τη διεθνή προβολή του έργου του. 

Το έργο Green Poultry και τα αποτελέσματά του θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση στη Zootechnia, 2-5 Φεβρουαρίου του 2017 στην Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, ως έργο εξαιρετικής σημασίας για τη διαφοροποίηση της Ελληνικής πτηνοτροφικής παραγωγής προς την ιδιαιτερότητα.

ΠΗΓΗ: real.gr
avatar
Ατροπος
Ιδρυτής σελίδας★★★
Ιδρυτής σελίδας★★★

Εμφάνιση Προφίλ

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή


Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης