Η εταιρεία ασφαλείας AVG ανακοίνωσε πρόσφατα την ενημερωμένη πολιτική προστασίας της ιδιωτικής ζωής του καταναλωτή. Η νέα πολιτική επιτρέπει ρητά τη διατήρηση του ιστορικού του προγράμματος περιήγησης και το δικαίωμα της εταιρείας να πωλήσει τις πληροφορίες αυτές σε τρίτους.
Η νέα πολιτική θα τεθεί σε ισχύ από την 15η Οκτωβρίου, αλλά έχει ήδη υποπέσει στην προσοχή των υποστηρικτών προστασίας δεδομένων.
Η εταιρεία αναφέρει στη νέα πολιτική απορρήτου, στην παράγραφο με τίτλο «What do you collect that cannot identify me?»:
Συλλέγουμε μη προσωπικά δεδομένα για να κερδίσουμε χρήματα από την ελεύθερο προϊόν μας, ώστε να μπορούμε να το κρατήσουμε δωρεάν. Στις πληροφορίες αυτές συμπεριλαμβάνονται:
Το διαφημιστικό αναγνωριστικό που σχετίζεται με τη συσκευή σας
Ιστορικά περιήγησης και αναζητήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των μετα-δεδομένων
Τον πάροχο υπηρεσιών Internet ή δικτύου κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιείτε για να συνδεθείτε με τα προϊόντα μας και
Πληροφορίες σχετικά με άλλες εφαρμογές που μπορεί να έχετε στη συσκευή σας και πώς χρησιμοποιούνται.
Μοιράζεστε τα δεδομένα μου; ή Do you share my data?
Ναι, αν και εξαρτάται από το αν είναι τα δεδομένα είναι προσωπικού χαρακτήρα. Η AVG μπορεί να μοιραστεί μη προσωπικά δεδομένα με τρίτους και μπορεί να εμφανίσει δημοσίως συνολικά ή ανώνυμες πληροφορίες.
Αν θέλετε να διαβάσετε όλη τη νέα πολιτική της AVG μπορείτε να το κάνετε από τη σελίδα Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Το Wired UK μίλησε με εκπροσώπους της AVG που δήλωσαν ότι η δυνατότητα συλλογής του ιστορικού αναζήτησης και περιήγησης υπήρχε και σε προηγούμενες εκδόσεις της πολιτικής απορρήτου, αλλά με διαφορετική διατύπωση. Οι προηγούμενες εκδόσεις της πολιτικής ανέφεραν ότι η AVG θα μπορούσε να συλλέγει δεδομένα για «τους όρους αναζήτησης», αλλά δεν καθιστούσαν σαφές ότι τα δεδομένα μπορούν να συλλέγονται και πωλούνται σε τρίτους.
Ο Αλέξανδρος Hanff, Διευθύνων Σύμβουλος της Think Privacy είχε αναφέρει:
«Είναι εντελώς ανήθικο στον υψηλότερο δυνατό βαθμό η συνολική κατάχρηση της εμπιστοσύνης που δίνουμε σε λογισμικό ασφαλείας»
Το τι επίδραση θα έχει αυτό στην AVG, που αυτή τη στιγμή είναι ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής στον κόσμο λογισμικού αντιμετώπισης ιών, δεν το γνωρίζει κανείς.
Υπάρχουν ένα σωρό χρήστες που έχουν συνηθίσει να κάνουν κλικ στο «Συμφωνώ» πριν διαβάσουν τους όρους της σύμβασης.
Για να δούμε τι θα αλλάξει τώρα που το θέμα δεν πέρασε στα ψιλά γράμματα.